ČRNI PETEK

O Yonex-uZ visoko kakovostnimi izdelki bo YONEX še naprej bogatil svet s športom .  

 


Z združevanjem brezčasne japonske izdelave in vrhunske tehnologije že več kot 60 let igralcem ponujamo orodja, ki jih potrebujejo za zmago na igrišču. Yonexova filozofija je vedno ostala enaka: prispevati svetu z inovativno tehnologijo in najkakovostnejšimi izdelki.Naša zgodovina


En motor

Leta 1946, takoj po koncu druge svetovne vojne, je Yonex zaznamoval svoje začetke kot Yoneyama Company, Ltd., ki jo je ustanovil Minoru Yoneyama, proizvajalec lesenih plovcev za ribiške mreže. Yoneyamina lesna obrt je uspevala, dokler sodobni napredek - plastični plovci - ni izrinil podjetja iz posla. Razočaran, ker ga je napredujoča tehnologija potisnila na stran, se je zaobljubil, da nikoli ne bo tehnološko zaostal, in se zavezal nenehnim inovacijam v prihodnjih prizadevanjih.


Izdelava lesenih loparjev

Podjetje Yoneyama se je leta 1957 razvilo v proizvodnjo loparjev za badminton kot proizvajalec originalne opreme za blagovno znamko loparjev Sanbata. Danes Yonex proizvaja lastne teniške in badminton  loparje, palice za golf, snežne deske, cestna kolesa, teniške in badmintonske strune itd. V preteklih letih se je Yonex naučil, da "najtežje situacije ustvarjajo največje možnosti" - in ta duh se nadaljuje v svojem poslanstvu obogatiti svet s športom z visokokakovostnimi izdelki.
Prvi lopar Yoneyama

Z bankrotom družbe Sanbata leta 1961 in zgorevanjem sedeža proizvodnje Yoneyama leta 1963 so bila šestdeseta leta resnično preizkušena v duhu ustvarjanja priložnosti v težkih situacijah. Kljub tem neuspehom je Yoneyama ustanovil Yoneyama Sports Co., Ltd. za proizvodnjo loparjev znamke Yoneyama, v treh dneh obnovil tovarno in v tem ključnem desetletju razširil svoje poslovanje v Združene države in Evropo.


Leta 1965 je tovarna v Tokiu odprla svoja vrata za proizvodnjo žogic - zdaj je Yonex uradni zastopnik turnirjev vseh velikih dogodkov Svetovne badmintonske zveze (BWF) in olimpijskih iger od leta 1992 v Barceloni.


Leta 1968 je Yonex razvil prvi "T-Joint" na svetu, ki je vodil do prvega japonskega aluminijastega loparja za badminton. "T-Joint" je bil navdihnjen z zasnovo plinske pipe, ki je povezovala okvir in gred.


Leta 1969 se je Yonex razširil v teniško industrijo z aluminijastim loparjem T-7000.Premikanje strukturnih meja

Za izboljšanje široko priljubljenega T-7000 je Yonex razvil ovalno stisnjeno gred (OPS), ki je ustvarila močnejši in stabilnejši lopar in je bila implementirana v T-7500.

Leta 1973 je bil uveden logotip "YY Yoneyama" in osemkratni (sedemkrat zaporedni) prvak v badmintonu All England Open in ikona badmintona Rudy Hartono je začel tekmovati z Yonexom.

Naslednje leto je Yonex začel izdelovati lesene teniške loparje in podpisal pogodbo s Tonyjem Rocheom, štirinajstkratnim velikim prvakom iz Avstralije.

Leta 1978 so bili prvi loparji za badminton, ki so tehtali pod 100 g, lansirani kot B-8500 in CARBONEX 8.
Loparji ISOMETRIC™ 


Yonexov ikonični kvadratni lopar ISOMETRIC™ je bil prvič predstavljen leta 1980 z lansiranjem R-1, R-2 in R-3. Istega leta sta Billie Jean King in Martina Navratilova začeli tekmovati z Yonexom.


Podjetje se je preimenovalo v Yonex Co., Ltd. Z uporabo Yonexove grafitne tehnologije je podjetje vstopilo v posel golfa.


Leta 1983 je Navratilova z najbolje prodajanim loparjem R-22 zmagala na OP Avstralije, Wimbledonu in OP ZDA med posameznicami in dvojicah.


Leta 1984 Yonex postane naslovni sponzor najstarejšega in najprestižnejšega turnirja v tem športu, All England Open Badminton Championships.


Leta 1989 je Yonex v Združenih državah predstavil ADX 200, širokotrupni grafitni gonilnik, ki je spremenil igro golfa. ADX 200 je bil zabeležen v Guinnessovi knjigi rekordov z najdaljšo vožnjo na 412 jardov.Serija svetovnih številk 1

Leta 1990 je Navratilova osvojila svoj 9. Wimbledonski naslov s širokotrupnim RQ-180, leta 1991 pa je Monika Seleš postala najmlajša igralka, ki je dosegla prvo mesto na svetovni lestvici.

Prvi lopar za badminton ISOMETRIC™ v zgodovini, ki je bil izposojen od Yonexovega značilnega okvirja teniškega loparja kvadratne oblike, je bil predstavljen leta 1992.

Leta 1995 je Yonex začel izdelovati snežne deske, da bi še bolj premaknil meje grafitnih inovacij.

Leta 1996 je Martina Hingis postala pomembna kot najmlajša glavna šampionka v zgodovini pri 15 letih in nadaljevala z legendarno kariero z opremo Yonex.

Leta 1998 je Yonex svoj logotip prenovil v trenutni YY Yonexov logotip.

Leta 1999 Yonex začne gostiti YONEX Ladies Open, dogodek LPGA Japan Tour (Ladies Professional Golfers' Association of Japan) v Yonex Country Clubu.
Podiranje rekordov

V zgodnjih 2000-ih je Lleyton Hewitt postal najmlajši moški številka 1 v zgodovini in si prisvojil dva velika naslova med posamezniki: Wimbledon in US Open.


Leta 2007 Ryo Aono postane prvi japonski deskar na snegu, ki je osvojil zlato medaljo na svetovnem pokalu v deskanju na snegu v halfpipu. V svoji karieri je osvojil 12 naslovov svetovnega pokala in nastopil na dveh olimpijskih igrah.


Leta 2009 je Yonex postal najdaljši naslovni sponzor All England Open Badminton Championships.
Bogatimo svet s športom

Teniški kampi Yonex Vamos•J, ki izvirajo iz Japonske in se širijo po vsem svetu, začnejo leta 2011 razvijati nadarjene mladince. Z edinstvenimi programi in življenjskimi izkušnjami želi Vamos•J promovirati tenis in razvijati mlade igralce po vsem svetu.


Pobuda The Legends’ Vision, ki jo vodijo največji igralci badmintona, se začne leta 2015, da bi dvignila prepoznavnost športa in navdihnila naslednjo generacijo igralcev badmintona. Pod vodstvom Taufika Hidayata, Petra Gadeja, Lin Dana, Lee Chong Weija in Lee Yong Daeja te legende potujejo po svetu, da bi povečale ozaveščenost o badmintonu in sodelovanje.


Yonex vstopa v dve novi dejavnosti, športna kolesa in lopatice vetrnih turbin na Japonskem, s čimer dodatno širi svojo tehnologijo karbonskega grafita.


Na OP Avstralije 2016 postane Yonex prva japonska blagovna znamka, ki prek skupine Yonex Stringing Team zagotavlja storitve napenjanja strun za velik teniški turnir.


Danes Yonex z zaupanjem najboljših svetovnih športnikov – nekdanjih in sedanjih številk 1 na svetu – še naprej združuje brezčasno japonsko izdelavo in vrhunsko tehnologijo, da igralcem ponudi orodja za uspeh.